כיום, לכל מבנה בין אם הינו חדש או קיים, המיועד לשימוש מגורים, מסחר, תעשייה וכדומה, נדרש להגיש תוכנית בטיחות באש שתימסר לשירותי הכבאות וההצלה ותכלול את כלל המידע הנדרש לתפעול מקרי חירום והכנות בשגרה.
מהי תוכנית בטיחות באש?
תכנית בטיחות אש היא אבן דרך מרכזית ומהווה דרישה בסיסית לקבל אישור רשות הכבאות. התכנית לבטיחות אש מהווה תנאי בסיסי עבור קבלת רישיון עסק או היתר בנייה, והיא מתבססת על ארכיטקטורת המבנה הקיים או המתוכנן.
מה כוללת התוכנית לבטיחות אש?
התוכנית כוללת תיאור מפורט של היציאות במבנה המתוכנן או הקיים, נקודות חשמל ותאורה, נקודות מים, דרכי מילוט אפשריות, פתחי מיזוג אוויר, גלאי עשן וכיבוי, מיקומי מטפים, יציאות חירום וכדומה. כל מרכיב בתוכנית הבטיחות בא במטרה לשמור באופן קפדני על הבטיחות באש במבנה הנדרש. כמו כן, בתכנית יש לציין את סדרי הכיבוי אש בהתאם למכ"ר 532 ולנספח 11 א' אשר מתאר אמצעים לבטיחות אש.
למה מומלץ להכין תוכנית בטיחות אש?
מעבר לעובדה שתוכנית הבטיחות מהווה כיום דרישה בסיסית של שירותי הכבאות וההצלה, וכמו כן משטרת ישראל, בכדי לקבל רישיון עסק, מדובר בדרך הבטוחה ביותר לוודא את תקינות ובטיחות המבנה בעת שגרה וחירום.
תוכנית הבטיחות משמשת אמצעי בידי גורמי הבטחון לנהל באופן יסודי ומקצועי את אירועי החירום השונים במקרה של שריפה, פינוי, הצפה וכדומה.לאחר הכנת תוכנית הבטיחות, תקבלו תמונת מצב מדויקת ומפורטת של רמת ההערכות של המבנה הנדרש לאירועי חירום הקשורים בשריפה, כיבוי, הצלה, חשמל וכדומה.
כיצד נבנית התוכנית לבטיחות אש?
מתחילת התהליך, אנו מנתחים את המבנה הקיים או התכנון האדריכלי של המבנה החדש, ויחד עם הלקוח מבצעים תכנון מפורט וקפדני שיאפשר למבנה תקניות ובטיחות מקסימלית במקרי חירום.
הפקת התוכנית מבוצעת על ידי יועץ בטיחות מוסמך וכוללת מגוון רחב של היבטים כגון: * דרכי גישה למבנה ומיקום רכבי כבאות והצלה. * דרכי כניסה ויציאה מן הבניין, כולל יציאות חירום ואפשרויות מילוט. * סידור הציוד לכיבוי אש, אמצעי הגילוי, המטפים והשלטים במבנה. * תאורת חירום ומיקום לוח החשמל ונקודות החשמל השונות במבנה. * תיאורי הקומות השונות בבניין, המבנה של כל קומה ומרכיביה. * מיקום מערכות חירום במבנה. * חלוקת הבניין לאגפי אש על פי התכנון המקורי. * תיאור החומרים השונים המצויים בבניין, אופיים ותגובתם במקרה של שריפה. * תכנון אספקת מים לבניין במקרה של שריפה. * מיקום לוח פיקוד * תכנון מערכות גז, מיקומיהן והוראות תפעול במקרה חירום. * דרכי גישה לגורמי הצלה כגון מעליות, מדרגות חירום, דלתות ייעודיות ועוד.
למי מיועדת תכנית הבטיחות האש?
- קניונים ומרכזי קניות - רכזים מסחריים - קופות חולים ובתי חולים - בתי אבות ומרפאות - מועדונים ואולמות אירועים - גני אירועים - מלונות ובתי אירוח - מסעדות והיכלי תרבות - אולמות שמחה - חנויות אופנה - בנייני משרדים - מפעלי תעשייה שונים - מאפיות וקונדטוריות - בתי ייצור ומפעלים - עיריות ומועצות מקומיות - חברות מתחום הכלכלה - מבני מגורים (תמ"א 38) - בתי כנסת ובתי תפילה - בתי מדרש - בתי ספר ומרכזי חינוך - מתנ"סים וחוגים - מוסדות בריאות - מוסדות חינוך - אחוזות נופש (קאנטרי, בריכות שחייה, חדרי כושר) - מוזיאונים ואתרי תיירות
במקרה של מבנה חדש, או מבנה קיים העובר הליך שיפוץ יסודי, שיקום, תוספות בנייה וכדומה, נדרש לערוך ניתוח של נקודות התורפה, לערוך סיור ולתכנן על פי שרטוטי המבנה תוכנית בטיחות באש מסודרת עבור כוחות הכיבוי וההצלה.
תוכנית בטיחות אש - חברת זרקו
חברת זרקו הנדסת בטיחות בע"מ, מכינה תוכניות בטיחות באש על פי הוראות שירותי הכבאות וההצלה וכמו כן מפקח הכבאות הראשי ( מכ”ר 532).
זרקו הנדסת בטיחות בע"מ, כוללת מומחי בטיחות והנדסה, אשר יסייעו לכם להכין תוכנית בטיחות אש מדויקת ויסודית, אשר עומדת בכלל דרישות הבטחון של רשויות הכבאות וההצלה, וכמו כן בדרישות הביטחון והבטיחות הממלכתיים. בתיאום עם הלקוח, מותאמת תוכנית הבטיחות למבנה המתוכנן או הקיים, למתקנים השונים, לאופי הפעילות של המבנה, תוך ארגון וציון הנחיות ייחודיות, דגשי בטיחות ואבטחה ועוד. אנו מספקים שירות מקצועי לכלל לקוחותינו, בהכנת תוכניות איכותיות, מדויקות ויסודיות, על בסיס כלל הנתונים הנדרשים בדרך לאישור מובטח על ידי הגורמים המוסמכים.
מעבר לתוכנית הבטיחות, אנו מזמינים אתכם לקרוא על הכנת תיק השטח ומדוע הוא חשוב למבנים רבים על פי החוק.